StopKostervig.dk

Del

Alliancen mod kæmpevindmøller ved Kostervig
 

       Forside     

Hvorfor vi siger Nej

Hvem er med  


Nej, nej og atter nej til kæmpevindmøller ved Kostervig                                     December 2011

En himmel fuld af stjerner,
blåt hav så langt du ser,
en jord hvor blomster gror -
kan du ønske mer?
    Citat fra norsk børnesang ”Barn av regnbuen”

Kære Johnni Buch, jeg tror faktisk vi er enige om målet.  Vores perspektiv er bare forskelligt. For mig er der en grøn-mod-grøn konflikt indbygget i kæmpevindmøllerne.  Jeg synes nemlig, at vores smukke landskaber er en værdi i sig selv.  De grønne udfordringer bør løses på en anden måde end ved at plastre vores jord til med kæmpevindmøller, som er til sundhedsmæssig og æstetisk gene for både mennesker og dyr.

Jeg har tidligere arbejdet som analytiker i Nordea og havde bl.a. ansvaret for at følge udviklingen i energimarkederne og i CO2 kvotesystemet. Det er fint, at vi danskere er idealistiske, og det er fint, at Danmark vil være et foregangsland mht. at reducere vores egne CO2 udslip.  Vi må bare ikke blive alt for naive i vores idealisme. Klodens klimaudfordring er per definition global, og den kan kun løses globalt.  Det globale udslip af CO2 påvirkes IKKE af, at vi i Danmark opfører kæmpevindmøller for at reducere vores nationale udslip af CO2!  Danmark deltager i EU's kvotesystem for at nedbringe hele EU's udledning af CO2.  Når vi reducerer vores udslip, mere end vi har forpligtet os til (og det lægger regeringen op til, at vi skal gøre), så medfører det ironisk nok, at andre lande kan udlede mere CO2.  Danmark har i forvejen verdens måske mest effektive og miljøvenlige el-produktion.  Vi burde sørge for at lande med mindre miljøvenlig el-produktion (f.eks. i Øst-Europa) beholdt deres incitament til at investere i forbedringer.  Det vil vores globale miljø være bedst tjent med.

Hvis vi virkelig skal være idealistiske, så burde Danmark hellere investere massivt i grøn energi i udviklingslandene (hvilket der findes mekanismer for at gøre i kvotesystemet), og derved gøre en langt større forskel for miljøet.  Og hvis vi insisterer på at tænke isoleret nationalt, så giver det, i henhold til Det Økonomiske Råd og vores Overvismand, langt mere mening at nedbringe CO2-udledningen ved at give tilskud til energibesparelser og til biogas!

Så hvad er egentlig meningen med, at vores kommune skal spille frivillig sorteper i det nationalpolitiske spil om grøn energi, og ofre vores smukke landskaber og vores landbefolkning for at opføre et antal kæmpevindmøller?

Gør en positiv forskel for miljøet – LAD VÆRE med at opføre kæmpevindmøller i Vordingborg kommune!

Tone Brix-Hansen
Engvej 6
4780 Stege