StopKostervig.dk

Del

Alliancen mod kæmpevindmøller ved Kostervig
 

       Forside     

Hvorfor vi siger Nej

Hvem er med  


Kommunen skal ikke frygte mølletvang                                                                                             25.05.12

Som modstandere af kæmpevindmøller ved Kostervig bliver vi sommetider mødt med påstanden om, at der ikke er nogen vej udenom; at staten vil bruge tvang overfor de kommuner som ikke opsætter kæmpevindmøller. Senest kom dette til udtryk i et læserbrev fra Steffen Steffensen (som i parentes bemærket har økonomiske interesser i vindkraftindustrien). Kommunerne har dog ingen pligt til at tillade kæmpevindmøller på landjorden! Og vi ser ingen grund til at frygte tvang fra statens side. Staten har ikke tidligere tvunget en kommune til at gennemføre vindmølleprojekter a la Kostervig. Staten udpeger TESTmølleområder (f.eks. Barmosen), ikke kommunale vindmølleområder. Flere og flere kommuner (f.eks. Ringsted, Slagelse, Svendborg, Nyborg) frygter ikke tvang fra statens side, og siger nej til at stille kæmpevindmøller op! Vi synes Vordingborg Kommune – med knusende ro - også skal sige nej!

Den anden påstand om at havmøllestrøm er meget dyrere end strøm fra landmøller, er også en sandhed med modifikationer. Statstilskuddet til havmøller varierer fra projekt til projekt, men; havmøller giver en meget større (50% ifølge Siemens) og mere jævn el-produktion end landmøller, og set over tid er forskellen i produktionspris ofte kun 1-2 øre per kWh. Beregningen er baseret på Siemens 2,3 MW møller på Horns Rev II, sammenholdt med samme type møller på en middelgod indlandsplacering, en markedspris på 35 øre og en driftstid på 20 år (se hæftet ”Fremtidens vindkraft skal opføres på havet” på www.vmmo.dk). Med nye 6-7 MW havmøller forudser Vestas, Siemens og E.ON, at prisen på elektricitet fra havmøller vil blive op til 40% billigere end i dag. Der skal bl.a. støbes mange færre fundamenter at stille møllerne på for at opnå samme effekt. Siemens forventer at deres 6 MW mølle vil være i serieproduktion allerede i 2014. Havmøller er fremtiden (indenfor vind)! De generer ikke nogen og ødelægger ikke vores landskaber. Det vil staten nok også forstå en skønne dag.

Alliancen mod kæmpevindmøller ved Kostervig

Rigmor Nielsen
Erik V. Nielsen
Otto Juhlin
Tone Brix-Hansen